Skip to main content

Σύγχρονη Μονάδα Καλλιέργειας και Παραγωγής αρωματικών βιολογικών φυτών δημιουργείται στο Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.

18 Ιούν 2020

Με την υποστήριξη, καθοδήγηση της Εταιρείας KORRES
To Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α ΚΑΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

Η δυνατότητα απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία θεωρείται κύριος παράγοντας κοινωνικής ενσωμάτωσης και αναχαίτισης του «κοινωνικού αποκλεισμού» τους.

Η δημιουργία ευκαιριών επαγγελματικής ένταξης ενισχύει τον αυτοπροσδιορισμό και την αυτονομία τους και παράλληλα προωθεί την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή. Ωστόσο, η αντίληψη και η στάση της ευρύτερης κοινωνίας η δημιουργεί «εμπόδια» και ως εκ τούτου τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α. ,ως εξειδικευμένο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης και Αποκατάστασης για άτομα με νοητική υστέρηση, έχει ως στόχο αφενός την επαγγελματική κατάρτιση τους και αφετέρου η ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Η διαχείριση του «κοινωνικού αποκλεισμού» απαιτεί ενεργοποίηση αλλά και προσαρμογή του περιβάλλοντος έτσι ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης συμμετοχή των ατόμων με νοητική υστέρηση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, με έμφαση στο επίπεδο των δυνατοτήτων που τους παρέχονται στον τομέα της απασχόλησης.

Στα πλαίσια των σκοπών του, ο Φορέας μας ανέπτυξε συνεργασία με την εταιρεία ΚΟΡΡΕΣ για τη δημιουργία της Αυτόνομης Μονάδας Καλλιέργειας και Παραγωγής Αρωματικών Βιολογικών Φυτών.

Συνεργασία Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α. – KORRES

Η αγάπη για τα βότανα και την Ελλάδα οδήγησε την KORRES στη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες -μία πρωτοβουλία με έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Συνεργασίες που περιλαμβάνουν Έλληνες καλλιεργητές, συνεταιρισμούς, αλλά και κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται πλέον και το Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α. Το κοινό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης υπήρξε η αφετηρία για αυτή τη συνεργασία. Στόχος είναι η υποστήριξη του σημαντικού έργου κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, μέσω της εκπαίδευσής τους στην καλλιέργεια αρωματικών βιολογικών βοτάνων, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων της εταιρείας. Μία μοναδική ευκαιρία να εργαστούν οι καταρτιζόμενοι σε πραγματικές συνθήκες αγοράς, απολαμβάνοντας, παράλληλα, τη χαρά ενός τελικού προϊόντος στο οποίο θα έχουν συμβάλλει ουσιαστικά και ενεργά.

Στη Μονάδα Καλλιέργειας και Παραγωγής αρωματικών βιολογικών φυτών του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α. απασχολούνται καταρτισθέντες – απασχολούμενοι τώρα στη βιολογική καλλιέργεια υπό την καθοδήγηση του Υπεύθυνου Γεωπόνου-Εκπαιδευτή του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.

Το «Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στον Πρωτογενή Τομέα» της KORRES επιμελείται όλων των διαδικασιών ανάπτυξης της Μονάδας για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας τηρουμένων των τυπικών προϋποθέσεων λειτουργίας (έλεγχος, πιστοποίηση εδάφους, επιλογή καλλιέργειας, είδος αρωματικών βοτάνων κ.λπ.), συντονίζοντας τις ενέργειες και με τους υπόλοιπους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της εταιρείας για στήριξη στο Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α., όπως οι «ΔΗΩ» και «ΒΙΩΜΑ».

Ο Οργανισμός Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΔΗΩ» αποτελεί το σύμβολο της Βιολογικής Γεωργίας της χώρας μας και θα συμβάλει καθοριστικά στην εξοικείωση του ανθρώπινου δυναμικού και των ωφελουμένων του Κέντρου με τις πρακτικές του βιολογικού τρόπου παραγωγής.
Το κτήμα «ΒΙΩΜΑ» υποστηρίζει τη Μονάδα παρέχοντας πιστοποιημένα βιολογικά υλικά ως πολλαπλασιαστικό υλικό («πρώτη ύλη»), εξασφαλίζοντας στο ακέραιο τη βασική προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Πρόκειται για το πρώτο Βιολογικά Πιστοποιημένο Φυτώριο ΑΦΦ στη χώρα μας.

Η Μονάδα Καλλιέργειας και Παραγωγής αρωματικών βιολογικών φυτών εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης των ατόμων με νοητική αναπηρία. Αποτελεί μικτό «σχήμα» υποστηριζόμενης (supported employment) και προστατευμένης εργασίας (sheltered employment).
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας της άτυπης μονάδας παραγωγής του ΚΕΑ/ΑΜΕΑ και της εταιρείας KORRES ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ η εταιρεία KORRES θα απορροφά για τις ανάγκες της το παραγόμενο προϊόν.

Η έναρξη λειτουργίας της συγκεκριμένης Μονάδας θα γίνει την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020.