Skip to main content

Νέες Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο Χαϊδάρι από το Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.

9 Ιούλ 2020

Το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.) θα λειτουργήσει 2 Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στην περιοχή Χαϊδαρίου για άτομα με νοητική υστέρηση.

Σκοπός των Σ.Υ.Δ. “ΑΜΑΛΘΕΙΑ” είναι η εξασφάλιση του πρωταρχικού δικαιώματος των ενοίκων για ανεξάρτητη διαβίωση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων και ικανοτήτων τους κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορούν να διαβιούν όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα και ενεργά.

Oι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΙΙΙ &IV θα στεγαστούν στο σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο όροφο 1060 τμ του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α, στην οδό Στρατηγού Σίμωνος Θεολόγου 11, περιοχή Κ.Αφαία, Χαϊδάρι .

Ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων παρέχει εξωτερική θέα σε όλα τα δωμάτια, πρόσβαση σε δενδρόφυτη έκταση με κήπους και χώρους  που επιτρέπουν την σύνδεση με τη φύση.

Η ενθάρρυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ενοίκων και η βελτίωση της λειτουργικότητας τους αποτελούν, μεταξύ άλλων, τους βασικότερους άξονες για την διαμόρφωση των καθημερινών δραστηριοτήτων τους.

Στη Σ.Υ.Δ. γίνονται δεκτά άτομα  άτομα με μέτρια, ελαφρά και οριακή νοητική υστέρηση ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να διαβιώσουν αυτόνομα χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΙΣ ΣΤΕΓΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΙΙΙ &ΙV

Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση προς το Φορέα η οποία συνοδεύεται από:

  • Φωτοτυπία με στοιχεία ταυτότητος/διαβατηρίου
  • Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης
  • Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης
  • Πρόσφατη φωτογραφία
  • Ιατρικό ιστορικό (γνωματεύσεις και πιστοποιητικά υγείας) που τεκμηριώνει την αδυναμία αυτόνομης διαβίωσης χωρίς κατάλληλη υποστήριξη.
  • Γνωμάτευση Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας από Κ.Ε.Π.Α.
  • Βεβαίωση Κοινωνικής Έρευνας, η οποία συντάσσεται από Κοινωνικό Λειτουργό δημόσιου νοσοκομείου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή μέλους του ΣΚΛΕ με άδεια άσκησης  επαγγέλματος.
  • Αναλυτική ιατρική γνωμάτευση από ιατρό σχετικής με την πάθηση ειδικότητας. Η γνωμάτευση θα χορηγείται από Ιατρό Συντονιστή Διευθυντή, Διευθυντή Ε.Σ.Υ. ή επιμελητή Α’ σχετικής με την πάθηση ειδικότητας (π.χ. ψυχιάτρου), κρατικών ή πανεπιστημιακών νοσοκομείων ή μονάδων υγείας-ΠΕΔΥ, ή κέντρο παιδοψυχικής υγιεινής ΠΕΔΥ ή κέντρο ψυχικής υγείας-ιατροπαιδαγωγικό κέντρο δημόσιο ή εποπτευόμενο από δημόσιο φορέα.
  • Βεβαίωση για το δείκτη νοημοσύνης εφάπαξ όπου προβλέπεται, από ψυχολόγο δημόσιου ή ιδιωτικού φορέα όπου δεν υπάρχει δημόσιος, στην περιοχή όπου κατοικεί ο ασθενής και σε έλλειψη δομής τοπικά από αντίστοιχη δομή στην ευρύτερη περιφέρεια, όπου υπάρχει.

Στη συνέχεια και αφού ελεγχθούν τα τυπικά κριτήρια , ο ενδιαφερόμενος παραπέμπεται για αξιολόγηση (ψυχιατρική εκτίμηση ,  ψυχολογική εκτίμηση,  κοινωνικό ιστορικό) στη Διεπιστημονική Ομάδα του Φορέα με βάση τη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων και συντάσσεται έκθεση προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα για την ένταξη ή όχι του ατόμου στη Σ.Υ.Δ.