Skip to main content

Συμπεριληπτικά εργαστήρια και παραστάσεις στο ΚΕΑ ΑμεΑ

11 Φεβ 2021

Το Κέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.) ιδρύθηκε το 1993 από γονείς ατόμων με Νοητική Υστέρηση, με σκοπό να παρέχει εξειδικευμένα προγράμματα σε νοητικώς υστερούντα άτομα. Λειτουργεί και ως Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με Νοητική Υστέρηση. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ειδική αναγνώριση ως Φιλανθρωπικό μη Κερδοσκοπικό Σωματείο  (Ν.Π.Ι.Δ.) από την Περιφέρεια Αττικής.
Στόχος του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α. είναι πέρα από την παροχή Προγραμμάτων Κοινωνικοποίησης, παροχής Υπηρεσιών Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης, Συμβουλευτικής, Αποκατάστασης, Αυτόνομης Διαβίωσης, Ψυχαγωγίας Άθλησης και η Ειδική Αγωγή, η Κατάρτιση και η Επαγγελματική Αποκατάσταση σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με Νοητική Υστέρηση.
To Kέντρο Επαγγελματικής Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες σε συνεργασία με το συμπεριληπτικό εργαστήρι Θεάτρου και Χορού ΊΣΟΝ συνδιοργανώνουν τη συμπεριληπτική θεατρική παράσταση «Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου και τη συμπεριληπτική χορευτική παράσταση «Τα αστέρια φωτίζουν στο σκοτάδι..», οι οποίες υλοποιούνται μέσα από συμπεριληπτικά εργαστήρια Παραστατικών Τεχνών. Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια της καθολικής προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στον πολιτισμό και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο τρόπος που βλέπουμε (ή δεν βλέπουμε) τους εαυτούς μας, όπως εκπροσωπούνται στα μέσα ψυχαγωγίας και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στην αίσθηση της ταυτότητας και της αυτοεκτίμησής μας. Δυστυχώς, η ιστορική και συνεχής αόρατη εμφάνιση ορισμένων ομάδων στις τέχνες και την ψυχαγωγία εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα. Αλλά όπως η τέχνη και τα μέσα μπορούν συστηματικά να υποβιβάσουν ολόκληρους πολιτισμούς μέσω της παράλειψης, έτσι μπορούν να είναι ισχυρά εργαλεία για να σπάσουν αυτούς τους κύκλους – συχνά ξεκινώντας από τη νεολαία. Η κανονικότητα δεν πρέπει να αποτελεί πρότυπο και η αναπηρία δεν πρέπει να συνιστά πρόβλημα.
Ο φορέας μας σε συνεργασία με το συμπεριληπτικό εργαστήρι ΙΣΟΝ αναδεικνύει  καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία  οι οποίοι/ες  συνεργάζονται εξίσου για να χτίσουν μια εξαιρετική παράσταση. Μοιραζόμαστε τη σκηνή μαζί, αναλαμβάνουμε  ρόλους, διδάσκουμε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον.
Κοινός σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς ομάδα, μέσα από την οποία μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι η τέχνη αντανακλά τη ζωή και το κοινό μας θα αλλάξει την κοινωνική του αντίληψη για το πώς γίνεται αντιληπτή η «αναπηρία».

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, η συμπεριληπτική θεατρική παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου, μετά από άδεια της Γενικής Γραμματείας Πολιτιστικής Προστασίας και αποκλειστικά μόνο με το σκοπό της αναμετάδοσης και χωρίς την παρουσία κοινού. Η συμπεριληπτική χορευτική παράσταση «Τα αστέρια φωτίζουν στο σκοτάδι..» ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο 2021.Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα και των δύο παραστάσεων αναμένεται να αναρτηθεί τις προσεχείς ημέρες στην επίσημη ιστοσελίδα του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α με καθολικά προσβάσιμη μορφή.