Δελτίο Τύπου
Ιδιαίτερη επιτυχία είχε, η διοργάνωση της Επιστημονικής Ημερίδας του φορέα μας με θέμα:
«Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των Ατόμων με Νοητική Υστέρηση, Δράσεις και Μέτρα για την Απρόσκοπτη Κοινωνική τους Ένταξη»,
που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019, στο πλαίσιο του Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», Πράξη «Βελτίωση της ποιότητας ζωής και προώθηση της κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία. ΚΕΑ-ΑΜΕΑ», στην αίθουσα του Downtown Campus του Μητροπολιτικού Κολλεγίου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανεδείχθησαν οι άξονες της Εθνικής Πολιτικής στην ίση μεταχείριση και τη μη διάκριση, το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τη πλήρη αποτελεσματική συμμετοχή και ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία στην κοινωνία.
- Εξειδικεύθηκαν τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί και παρουσιάστηκαν οι άμεσες προτεραιότητες.
- Αναδείχθηκε ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης.
- Παρουσιάσθηκαν οι άξονες της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 υπό το πρίσμα του νέου κανονισμού των ΕΚΤ + και οι προβλέψεις για τη χρηματοδότηση κοινοτικών προγραμμάτων.
Στον τομέα της ειδικής αγωγής υπήρχε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην ένταξη του παιδιού με Νοητική Υστέρηση στο Γενικό Σχολείο.
Πρόκειται για την εκπαιδευτική επιλογή της διαφοροποιημένης διδασκαλίας. Βασίζεται στην αρχή ότι όλες/οι οι μαθήτριες/τες έχουν δυνατότητες και αδυναμίες και θα πρέπει να εκπαιδεύονται με ίσες ευκαιρίες.
Αναδείχθηκε η ανάγκη για Κοινωνικο – συναισθηματική Υποστήριξη Ατόμων και Οικογένειας και πως αυτή εξασφαλίζεται από τις Δομημένες Υπηρεσίες της Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.).
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα άτομα με Νοητική Υστέρηση με τη διαρκή και συνεχή συνεργασία της οικογένειας αποτελούν τη δικλείδα ασφαλείας για «ν’ ανοίξουν τα φτερά τους» τα άτομα με αναπηρία στην κοινωνία.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στις εργασίες της ημερίδας για το ρόλο των Κοινωνικών Επιστημόνων και Επιστημόνων Υγείας στα θέματα της Νοητικής Υστέρησης.
- Ελήφθη υπ’ όψιν η ετερογένεια των ατόμων με Νοητική Υστέρηση και η ποικιλία των επιστημόνων, των συνθηκών και των πλαισίων.
- Δόθηκε έμφαση στην ταυτοποίηση των προσόντων και δεξιοτήτων του «ιδανικού επαγγελματία» και πως αυτά καλλιεργούνται διεξοδικά.
Η ανάδειξη και η ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσα από Δομές προεπαγγελματικής και επαγγελματικής κατάρτισης αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα προετοιμασίας για την απασχόληση.
- Όμως για τα άτομα με Ν.Υ. αναπτύσσονται νέες μορφές απασχόλησης, προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους και στο επίπεδο προετοιμασίας τους.
- Αναλύθηκαν μορφές απασχόλησης όπως η Προστατευμένη Απασχόληση, η απασχόληση μέσα από τη διαδικασία της «οn the job training», αλλά και η ανάδειξη του Τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) και ο ρόλος της στις νέες μορφές απασχόλησης των ατόμων με Ν.Υ.
Μεγάλο όμως ζητούμενο στη διαδικασία της ισότιμης κοινωνικής ένταξης, των ανθρώπων με αναπηρία είναι το δικαίωμα της αυτόνομης διαβίωσης.
Για τα άτομα με Νοητική Αναπηρία η Υποστηριζόμενη Διαβίωση τους παρέχει τη δυνατότητα ν’ αυτενεργούν και να προγραμματίζουν στο μέτρο του δυνατού τη δική τους καθημερινότητα.
Παρουσιάστηκε αναλυτικά η πλήρης λειτουργία και οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α.
Πρόκειται για ολοκληρωμένη προσέγγιση στις ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Παρουσιάστηκαν μορφές απασχόλησης σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας σε σχέση με τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η επιστημονική ομάδα του Κ.Ε.Α./Α.Μ.Ε.Α. θα επεξεργασθεί όλο το υλικό που παρήχθη κατά τις εργασίες της ημερίδας. Θα αξιοποιηθεί τόσο στη διάχυση της πληροφόρησης όσο και στην επεξεργασία περαιτέρω δράσεων. Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν εν ευθέτω χρόνω.