Skip to main content

Δημιουργία της πρότυπης Μονάδας Καλλιέργειας και Παραγωγής Αρωματικών Βιολογικών Φυτών σε συνεργασία με την εταιρεία «KORRES»

Το Κ.Ε.Α. / Α.Μ.Ε.Α. εξέλιξε τη συνεργασία του με την εταιρεία «KORRES» για τη δημιουργία της πρότυπης Μονάδας Καλλιέργειας και Παραγωγής Αρωματικών Βιολογικών Φυτών. Τα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας της συγκεκριμένης Μονάδας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020.

Η αγάπη για τα βότανα και την Ελλάδα οδήγησε την «KORRES» στη δημιουργία ενός εκτενούς δικτύου συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες – μία πρωτοβουλία με έντονο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Συνεργασίες που περιλαμβάνουν Έλληνες καλλιεργητές, συνεταιρισμούς, αλλά και κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται πλέον και το Κ.Ε.Α. / Α.Μ.Ε.Α. Το κοινό αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης υπήρξε η αφετηρία για αυτή τη συνεργασία. Στόχος είναι η υποστήριξη του σημαντικού έργου κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, μέσω της εκπαίδευσής τους στην καλλιέργεια αρωματικών βιολογικών βοτάνων, τα οποία θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια στην παραγωγή καλλυντικών προϊόντων της εταιρείας. Η συνεργασία αυτή αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να απασχοληθούν οι καταρτιζόμενοι μας σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, απολαμβάνοντας, παράλληλα, τη χαρά ενός τελικού προϊόντος στο οποίο θα έχουν συμβάλει ενεργά.

Στη Μονάδα Καλλιέργειας και Παραγωγής αρωματικών βιολογικών φυτών απασχολούνται νέοι και νέες με νοητική υστέρηση και εκπαιδεύονται στη βιολογική καλλιέργεια υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου Γεωπόνου- Εκπαιδευτή του Κ.Ε.Α. / Α.Μ.Ε.Α.

Το «Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης στον Πρωτογενή Τομέα» της «KORRES» επιμελείται όλων των διαδικασιών ανάπτυξης της Μονάδας για την επίτευξη ανταγωνιστικότητας, τηρώντας τις τυπικές προϋποθέσεις λειτουργίας (έλεγχος, πιστοποίηση εδάφους, επιλογή καλλιέργειας, είδος αρωματικών βοτάνων κ.λπ.) και συντονίζοντας τις ενέργειες με τους υπόλοιπους φορείς που ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της εταιρείας για στήριξη στο Κ.Ε.Α. / Α.Μ.Ε.Α., όπως οι «ΔΗΩ» και «ΒΙΩΜΑ».

Ο Οργανισμός Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων «ΔΗΩ», μέσω των διαδικασιών που ακολουθούνται, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικείωση του ανθρώπινου δυναμικού και των ωφελουμένων του Κέντρου με τις πρακτικές του βιολογικού τρόπου παραγωγής.

Το κτήμα «ΒΙΩΜΑ» υποστηρίζει τη Μονάδα παρέχοντας τα βιολογικά υλικά και εξασφαλίζοντας στο ακέραιο τη βασική προϋπόθεση για την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Η Μονάδα Καλλιέργειας και Παραγωγής Αρωματικών Βιολογικών Φυτών εντάσσεται στις εναλλακτικές μορφές απασχόλησης των ατόμων με νοητική αναπηρία. Αποτελεί μεικτό «σχήμα» υποστηριζόμενης (supported employment), προστατευμένης εργασίας (sheltered employment).

Στο πλαίσιο των συνεργασιών μας και των προγραμμάτων που υλοποιούμε αναφέρουμε και το Θερινό Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας καθώς και την Κλινική-Πρακτική Άσκηση φοιτητών/τριών – σπουδαστών/τριών.